Slik bygger du en ny garderobe

For litt siden fikk jeg mail fra en følger av bloggen, hvor hun skriver blant annet:

Hei Vibeke!

Jeg holder på å skifte ut mye av garderoben, fant ut at den var heeeelt avleggs. Har du noen tips om det å bygge opp en garderobe, basisplass etc….

Jeg er litt på bærtur her, tror jeg, og trenger tips om vesker, sko, accessorier etc. Alt er jo lov for tiden, men ønsker å finne en mer stilig/sporty variant av meg selv 😉 

Først og fremst, så utrolig hyggelig når dere tar kontakt! Og takk for en spennende utfordring.

Jeg tenker at det aller viktigste du kan gjøre, er å bygge opp en god basisgarderobe. Da trenger heller ikke en ny garderobe koste en formue. Min filosofi har alltid vært at det trenger ikke være så dyrt å se bra ut. For det finnes så utrolig mye fint i lavpris-butikker som Lindex, H&M, Gina Tricot, Zara, Mango, Cubus, Ellos og La Redoute, for å nevne noen. Så kan du heller supplere med plagg som du føler for å investere litt ekstra i. Gjerne tidløse plagg, som fungerer sesong etter sesong, og som dermed gir deg mest valuta for pengene.

En annen ting som er viktig å ta stilling til når du skal skape en helt ny garderobe, er å tenke gjennom hva slags stil du vil ha. Når det er sagt, så har de fleste av oss flere stiler, som kan variere etter dagsformen. Men om du tenker deg om, så er du kanskje mer rocka enn sukkersøt, mer romantisk enn sporty, mer klassisk enn vågal, eller helt motsatt. Tenk godt gjennom hvilken stil som best beskriver deg og din personlighet, og bygg opp en garderobe som understreker deg og den du er. Alternativ den du ønsker  være. Miks og match – og skap din egen stil! Det er det aller stiligste. Enten den består av masse farger og mønster, eller er mer tidløs, klassisk og elegant. Alternativt kanskje litt av begge? Det trenger ikke ligge noen motsetning i det. En nøytral garderobe lar seg utmerket kombinere med stilige og fargerrike plagg, det er nettopp det som er poenget med en god basisgarerobe.

Forslag til en god basisgarderobe!

Plagg nr. 1: Jeg tenker at noen ting er et must, slik som en eller flere jeans som sitter godt og passer din figur. Da har du et glimrende utgangspunkt for mange nye antrekk, både til hverdags og til en litt mer pyntet anledning. Det handler bare om hva du kombinerer jeansene med.

For eksempel: Jeans + skjorte/topp + strikkejakke + ankelboots/sneakers/loafers = et supert hverdags/jobbantrekk

hmprod-2hmprod-4hmprod-5hm_kr699_

(Inspirasjonsbilder fra H&M)

Alternativ 2: Jeans + bluse/topp/genser + høyhælte pumps/ankelboots + skinnjakke = nedpå gå ut på byen-antrekk

1932222712_1_1_12157222712_1_1_13046241800_2_4_1

6925222800_1_1_1

(Inspirasjonsbilder fra Zara.no)

Plagg nr. 2: Med en hvit skjorte har du alltid noe å ha på deg. Du trenger egentlig ikke noe mer enn et par jeans til, og du har et stilfullt hverdagsantrekk rett der. Legger du til noen lekre smykker, stilige sko/boots og en fin veske, har du straks et nedpå, litt rocka antrekk som du også kan gå ut i. Den hvite skjorta har forøvrig også mange andre bruksområder, og passer like fint til et skjørt som noen dressbukser eller skinnbukser.

(Inspirasjonsbilder fra Mango.com)

Den hvite skjorten har jeg forresten skrevet to innlegg om tidligere her på bloggen, som du finner her og her.

Ønsker du å utvide skjortegarderoben, er også en lyseblå eller stripete skjorte tidløse klassikere, for ikke å glemme denimskjorten.

73077557_tc

ells_0144332_16260

(Inspirasjonsbilder fra Mango.com og Ellos.no)

Plagg nr. 3: Et smalt blyantskjørt hører med i en basisgarderobe. Det vil si, du velger selv om skjørtet skal være smalt eller ha vidde. Men min erfaring er at flertallet kler smale skjørt bedre enn de vide variantene. Det finnes mange smale stretchskjørt i litt tynne stoffer, som gjør at skjørtet sitter godt, former seg etter figuren din og ser nett ut på. Men er du bredest nedentil, med brede hofter, forfull rumpe og/eller lår som du har et ønske om å skjule, er kanskje et A-formet skjørt mer din greie. Prøv deg fram! Og se hva du føler deg finest og mest vel i.

ells_0144202_16_Q3_DAM.jpg

(Inspirasjonsbilder fra Ellos.no og Mango.com)

Et skjørt i en nøytral farge er i hvert fall et supert utgangspunkt for mange nye antrekk. Ønsker du å være ekstra up-to-date kan du også vurdere å skaffe deg et skinnskjørt, eller et i en skinnimitasjon, som er veldig hett om dagen. Sort eller grått er kanskje det mest anvendelige, men den røde bordeaux-fargen som vi ser mye av denne sesongen, er også utrolig lekker.

hmprod-7.jpeg

(Inspirasjonsbilde fra H&M)

 

Plagg nr. 4: Den lille sorte har blitt et begrep, og det er det en grunn til. Med en sort kjole i skapet, har du alltid noe å ha på deg. Den kan pyntes opp eller ned etter behov, og kan brukes på fest igjen og igjen. Hemmeligheten ligger nemlig i hva slags tilbehør du velger. En stilig jakke/blazer eller skinnjakke kan brukes utenpå, og på føttene kan du velge alt fra klassiske pumps til spennende ankelboots i for eksempel slangeskinn, om du er ekstra vågal. Både sølv- og gullsmykker passer til, og du kan også leke deg med stilige vesker og annet lekkert tilbehør.

3012224.jpg73048809_99_D1.jpg

(Inspirasjonsbilder fra La Redoute og Mango.com)

Plagg nr. 5: Som et alternativ til jeans, kan det gjøre seg med en dressbukse i garderoben. Kombinerer den med en strikkegenser, kardigan, skjorte eller pologenser, så trenger ikke antrekket bli så stivpyntet. Men velger du en pen bluse, sko med høye hæler, en fin veske og noen leker øredobber til, blir helheten straks mer pyntet og du er klar for fest.

ells_0144354_2_16260.jpg32-0373_M0011675_Fu.jpgells_0144257_16_Q3_2_DAM.jpg

(Inspirasjonsbilder fra Ellos.no)

Plagg nr. 6: Tidligere var en blazer et must i alle basisgarderober, men det var før skinnjakken gjorde sitt inntog. Nå har en fin skinnjakke i mange tilfeller tatt over som plagget som kan brukes utenpå alt. Det vil si, om du føler deg litt rocka i stilen. Fortsatt kan en blazerjakke være fin å ha, spesielt om du foretrekker en litt mer klassisk look. Både som en del av et jobbantrekk, eller når du har lyst til å pynte deg litt ekstra. Alternativt kan du velge en blazerjakke i ledig stil, med løse slag og åpen front, som er en stilig variant.

8127681401_1_1_1.jpg73035605_70-99999999_01.jpg

(Inspirasjonsbilder fra Zara.no og Mango.com)

Plagg nr. 7: En ledig strikkejakke eller -genser er utrolig digg å pakke seg inn når det blir kjøligere ute. Og ikke bare når du er på hytta eller har fri. En deilig strikkejakke eller genser fungerer helt fint i jobbsammenheng også. Både i kombinasjon med jeans, dressbukser, skinnbukser og skjørt.

ells_0144336_16_Q3_3_DAM.jpg1613002000_1_1_1-1.jpg

(Inspirasjonsbilder fra Ellos.no og Zara.no)

Forøvrig er en kashmirgenser en favoritt mange sverger til, som kan være verdt å investere i, hvis du foretrekker en klassisk og tidløs look. Enten du kombinerer den med skjørt, bukser, jeans eller utenpå en kjole.

Ønsker du derimot litt mer farger og skille deg litt ut, kan du ta en titt på saken jeg skrev om statementgenseren her.

Plagg nr. 8: Basistopper – med korte og/eller lange ermer, helst med god passform som er fine å ha inni jakker eller strikkegensere, får du aldri nok av. Let etter en modell som passer deg og din fasong, og i en kvalitet som holder litt mer enn et par vasker.

Har du disse overnevnte plaggene i garderoben, kan du kombinere dem på kryss og tvers, og du har alltid noe å ha på deg. Til slutt slenger jeg på noen generelle tips som er verdt å ha i bakhodet, når du skal oppdatere eller bygge deg en helt ny garderobe:

Tips nr. 1: Hold basisgarderoben i relativt nøytrale farger som sort, blått, grått, hvitt og beige. Da blir det enkelt å kombinere disse med andre farger og mønster, som du etter hvert går til anskaffelse av.

Tips nr. 2: For at ikke hele garderoben skal bli gørrkjedelig, invester i et par fargerrike plagg hver sesong. Slik som en morsom, mønstrete bluse eller topp, en fargerrik genser eller jakke osv.

Tips nr. 3: Tilbehøret er selve prikken over i-en, og kan lett friske opp et enkelt, nøytralt, eller et litt kjedelig antrekk. Slik som et fargerrikt skjerf, en knallfarget veske eller noen spenstige sko/støvletter. NB! Bare ikke dra på med alt på en gang. Et eller to fargerrike elementer holder som regel lenge. Alternativ kan du sprite opp med noen spennende smykker.

Tips nr. 4: Ton-i-ton er et smart triks for å gjøre et antrekk litt mer spennende. Det vil si at du lar hele antrekket være for eksempel blått, men kombinerer likevel forskjellige nyanser og blåtoner. Da skaper du dynamikk i antrekket, og unngår at det blir for kjedelig.

Tips nr. 5: Spill på kontraster og miks forskjellige strukturer. Det vil si å blande blanke/glatte stoffer med mer lurvete/strukturerte overflater. Slik som skinn mot strikkeplagg. Eller silkebluse mot jeans eller strikkejakke. Dette gjør også et antrekk mer spennende. For ikke å glemme min favoritt – å mikse maskuline detaljer med feminine. Slik som en feminin bluse med sløyfe i halsen mot jeans eller en herreinpirert dressbukse. Eller en grov skinnjakke utenpå en romantisk kjole.

Tips nr. 6: Lek med farger! De fleste av oss blir gjerne litt modigere med alderen, så aldri undervurder effekten av å eksperimentere med farger. Det gjør noe med både ditt eget humør, og alle andre du møter på din vei. Det lover jeg deg! Så hvorfor ikke velge en genser eller en topp i en fin farge neste gang du er på shopping? Kanskje har du nok av sorte og grå topper i skapet fra før, og en lekker farge er akkurat det du trenger for en liten piff i hverdagen? Prøv! Det skader jo ikke. Og synes du dette med farger er skummelt, let etter farger på salg, da har du ikke så mye å tape.

Tips nr. 7: Tenk smarte investeringer! Det er et hett tips å legge litt ekstra penger i noen gode baseplagg, slik at disse holder seg lenge, og så kan du heller eksperimentere med såkalte sesongbaserte plagg og nye trender. Om du ikke har betalt all verden for plaggene, er det heller ingen krise om du ikke blir bestevenn med dem. Når det er sagt, er jeg ikke fan av et bruk-og-kast-samfunn! Så dersom du har kjøpt klær du aldri bruker, gi plagget videre til noen som virkelig har bruk for det. Enten det er Røde Kors, Fretex eller om du velger å selge det billig på for eksempel Finn.no.

LYKKE TIL!! ❤

 

 

 

 

 

 

 

 

4 kommentarer

  1. Jeg er ikke flink til å legge igjen spor, beklager det! Setter stor pris på bloggen din. Og for et herlig innlegg! Jeg ble så inspirert; gjett om jeg skal rydde i garderoben min i helgen. Få oversikt, gi bort det jeg ikke bruker lenger og unne meg noe nytt. Det er så mye fint i høst! Og jeg innser at jeg har ganske mange fine basisplagg fra før også 🙂 Jeg må bare bli flinkere til å kombinere og bruke ulike tilbehør. Tusen takk!

    Liker

    • Tusen takk for utrolig koselig tilbakemelding og kommentar, Elisabeth! 🙂 Nå ble jeg kjempeglad! Det er jo nettopp slike meldinger som gir meg inspirasjon til å fortsette. Siden bloggen kun er et hobbyprosjekt, dessverre, så kan det ta litt tid mellom hver oppdatering. Ønsker deg i hvert fall en nydelig høst – med både gammelt og nytt i garderoben! Klem fra Vibeke 🙂

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s