Ut på tur, litt sur…

Vel overstått helg, folkens! Håper den ble fin. Skal jeg være dønn ærlig så ble min kanskje ikke helt som jeg hadde håpet på. Jeg kjørte hardt ut og gledet meg masse til en helg i Gøteborg. Til å komme meg litt bort, få nye impulser. Det er helt sikkert mange som tror at jeg juger når jeg wohooo og woop, woop skriver om alt som er så fint og flott hele tiden. Selvfølgelig er det ikke det. Jeg er bare et helt vanlig menneske med mine greier jeg også, men jeg forsøker å fokusere på det positive og holde motet oppe. Selv om det ikke alltid går. Jeg er nok en person som lett lar meg begeistre og rive med. Og jeg tror på at glede er smittsomt. Videre er jeg nok ganske flink til å finne glede i små ting i hverdagen. Jeg er så heldig at jeg av og til, på en litt dårlig dag, kan ta meg en tur med kamera, finne noen vakre motiver, og så føler jeg meg plutselig mye bedre. Så jeg føler på ingen måte at jeg juger når jeg skriver mine positive innlegg. For det er meg det også.

Men akkurat nå kjenner jeg veldig på at helgen kanskje ikke helt ble som jeg hadde håpet på. Av forskjellige og diverse årsaker. Plutselig var det ikke så fantastisk å være alene på tur. For første gang på lenge savnet jeg noen å dele opplevelsene med. At været var grått og trist absolutt hele helgen, gjorde vel ikke akkurat saken noe bedre. For da ble det så som så med fotomotiver også. Selv om fredagen og helgen forsåvidt begynte veldig bra. Jeg «landet» i Gøteborg i fire-tiden, etter en fire timers togtur fra Oslo, og det var grei og kort gåavstand til hotellet. Jeg bodde på Scandic No. 25, som var et helt ok hotell, og rommet var fint og velholdt. Jeg tok en rask oppfriskning, før jeg tuslet ut for å oppdage byen.

Først ruslet jeg gjennom The Garden Society, eller Trädgårdsföreningens park på svensk, hvor jeg så på flotte kastanjetrær (jeg elsker kastanjer, og gleder meg utrolig mye til de snart ramler ned og kan plukkes!), store lønnetrær, skulpturer, byster, blant annet en av Bellmann, og spaserte i retning Haga bydel. Der ruslet jeg ned Haga Nygata. En utrolig sjarmerende gate, med alle slags butikker, utsalg og kaféer. Straka vegen ned til Järntorget. Deretter ruslet jeg opp mot første, andre og tredje Långgatan, hvor det befinner seg et yrende uteliv, særlig denne kvelden som det var fredag. Jeg dumpet tilfeldigvis innom et sted jeg hadde vært før, men som fullstendig hadde skiftet stil og eiere, tydeligvis. Nå het det Brewers Beer Bar, hvor de brygget sitt eget øl og hadde en egen meny med blant annet pizza på surdeigsbunn og diverse småretter. Jeg gikk for den første varianten, med en slags soppsaus, trøffelsalami og annen sopp på. På toppen forskjellige slags oster, deriblant parmesan. Har aldri smakt noe lignende, og det var helt utrolig godt. I tillegg serverte de øl i 20 cl, slik at man kunne smake på flere, om man hadde lyst. Eller 40 cl for dem som ønsket det. Den første øltypen jeg fikk anbefalt av den hyggelig servitøren, het Hipedi Hopi, var relativt lyst, men smakfullt, og hadde et hint av appelsinskall i seg, noe som også kjentes på smaken. Det var faktisk utrolig godt!! Øl nummer to hadde et veldig komplisert navn som begynte på N, men som ikke var i nærheten like godt. Det var helt greit, dobbelt som sterkt i alkoholprosent, men på ingen måter dobbelt så godt.

Mens jeg koste meg med deilig pizza og ferskbrygget øl, sjekket jeg ut konsertprgrammet. Det viste seg at Pusterviksbaren, som ligger rett i nærheten, skulle ha støttefest for partiet Femininstisk Initiativ. Det nærmer seg visst valg i Sverige, og det var godt synlig rundt om i byen. Først fikk jeg med meg en alternativ kunstner/dikter som leste dikt. Eller det var vel mer en høytlesning av små historier. Faktisk utrolig bra. Hun var både god til å skrive og lese høyt. Deretter entret en litt småredd og forskremt artist av noe slag scenen. Med en veldig spesiell stemme. En blanding av Duffy og Aqua-Lene. Både hes og babyaktig på samme tid. Jeg klarte ikke helt å bestemme meg for om jeg likte det eller ikke. Deretter var det klart for en av artistene som jeg hadde lest om på forhånd og hadde litt forventninger til, nemlig Jaqee. Opprinnelig visstnok fra Gøteborg, med en helt fantastisk funk, soul-stemme, tryllet hun og hennes kompanjong på keybord, fram herlige reggea-låter med utrolig bra driv. Et øyeblikk følte jeg at jeg hadde møtt lillesøsteren til Lauryn Hill, og følte meg veldig heldig som fikk oppleve dette.

Sliten og fornøyd hoppet jeg inn i en taxi, og satte kurs tilbake mot hotellet i den tidlige, men allerede litt regntunge natten. Jeg stupte i seng og sovnet på en blunk.

Ny dag, nye muligheter. Lørdagen startet med at jeg spratt opp. Vel, kanskje ikke akkurat, men jeg følte meg uthvilt og klar for ny dag. Inntok en bedre frokost på hotellet, som faktisk var utrolig bra, med et utvalg som var helt på høyden med mer eksklusive hoteller jeg har bodd på. Deretter bar det i retning Magasingatan, som jeg hadde planer om å utforske. På veien tok jeg med meg Frapino fra Espressohouse, som er deres svar på Frappuccinoen til Starbucks. Og denne var helt på høyden. Da jeg kom til gaten jeg jaktet på, tittet jeg først innom Magnus & Magnus, et spisested jeg har hørt mye bra om. Jeg hadde tenkt å sjekke det litt ut, for så muligens å bestille bord der til kvelden, men det var ikke åpent så tidlig på dagen. Når jeg tittet inn vinduene, kjente jeg litt på at jeg rett og slett ikke visste om dette var stedet jeg har lyst til å dingle helt mutters alene på en lørdagskveld. Jeg kjente at motet sviktet litt. Det så rett og slett litt posh ut, og garantert veldig hipt. Og ble veldig usikker på om dette var stedet for meg. Jeg bestemte meg for å utforske området rundt litt nærmere, for å se om det kanskje dukket opp noen andre, litt mer nedpå steder i nærheten.

Plutselig snublet jeg over den ene spennende, morsomme, rare butikken etter den andre. Magasin 11 var en morsom amerikansk, 50-60-tallsinspirert butikk med masse artig. Den minner litt om Ruth 66 i Oslo, for de av dere som kjenner til den. Og så kom jeg plutselig til Grandpa, som jeg hadde fått anbefalt. En slags konseptbutikk med en miks av klær og rare duppeditter. Mye stilig og gøy. Jeg gikk deretter ut i en sjarmerende bakgård med brostein og forskjellige kaféer, med servering fra forskjellige mobile boder. Og så fikk jeg øye på Artilleriet, tvers over plassen, en annerledes og helt herlig interiørbutikk, som jeg også hadde fått anbefalt. Plutselig åpenbarte de seg altså på løpende bånd, og jeg tok bilder og snuste inn atmosfæren og den deilige følelsen av å oppdage noe nytt, noe du ikke har sett helt det samme som før. Det har jo dukket opp så mange kjedebutikker overalt, så utvalget blir jo omtrent det samme, uansett om du er i Danmark, Sverige eller Norge. Noe jeg synes er veldig trist. Hva skjedde med særpreg og det unike? For ikke å glemme sjarmen!! Deretter oppdaget jeg Pop Boutique, en herlig 60-tallsinspirert butikk med en god blanding av retro, kitch og secondhand. Med andre ord både nytt og gammelt, men alt i gammel stil. Loved it!! ❤

Deretter bestemte jeg meg for å utforske Göteborgs Botaniske Trädgård. Den lå et lite stykke utenfor sentrum, og på veien stoppet jeg innom Da Matteo, som tydeligvis er en kafékjede som finnes flere steder i byen. Der tok jeg et glass og hørte på litt jazz. Og jammen kom det ikke et brudepar innom også. For å ta bilder der. Veldig fascinerende.

Jeg gikk langt om lenge og lengre enn langt. Det føltes i hvert fall sånn, og været var grått og området heller stusselig å se på. Men jeg kom da fram til den botaniske hagen til slutt, og der var det faktisk gratis inngang. Sånt liker vi! Rett innenfor inngangen var det japansk tema for anledningen. Jeg ruslet en stund rundt, tittet på blomster og bier og sånn, tok litt bilder, og gikk etter hvert inn på den tilhørende restauranten, hvor jeg nøt en utrolig god og smakfull tomatsuppe. Før jeg begynte på den lange veien hjem. På dette tidspunket følte jeg meg av en eller annen grunn både sliten og ute av form. Så tenkte jeg fikk ta meg en liten time out på hotellet, før lørdagskvelden. Kjøpte med meg altfor mye godis fra 7eleven, og hoppet til slutt på en trikk den siste biten tilbake. «Besvimte» på senga, og da jeg våknet en drøy time etterpå, følte jeg meg som et lite vrak. Det siste som fristet i hele verden var å dra ut på byen alene en lørdagskveld. Jammen hadde det ikke begynt å pissregne ute også. Bare det som manglet. Så etter en lang diskusjon fram og tilbake med meg selv, bestemte jeg meg for å dresse meg litt opp, og så om ikke annet starte med en liten matrett i restauranten på hotellet, for siden å avgjøre hva jeg skulle gjøre.

Det ble en couscous-salat og et glass vin. Så der satt jeg da, i en helt grei restaurant, hverken mer eller mindre, med to barnefamilier (som helt sikkert hadde vært på Liseberg), med middels store barn. To søstre, skjønte jeg, og deres respektive familier. Bortenfor et par, og så en gjeng med godt voksne (altså noe eldre enn meg), hvorpå en av dem tydeligvis var muntrasjonsråd i gjengen og snakket hele tiden med veldig høy innestemme. Jeg spiste salaten min, som faktisk var ganske god, dog litt gjerrig på yoghurt- og mynteblanding. Drakk opp vinen min. Og dro opp igjen på rommet. Jeg kjente det ble for dumt å bare dra ut for å dra ut, bruke penger jeg egentlig ikke har, eller late som alt bare var tipp og topp, når det ikke helt føltes som det var det. Tok derfor en sjefsavgjørelse om å ta en tidlig kveld, og heller få maks ut av morgendagen. Før toget gikk hjem kl 18.

Men det er ikke alltid ting blir helt som man har planlagt. Jeg våknet etter kun et par timer. Urolig. Fikk ikke sove. Surfet litt. Og det var da jeg så det. Min eks har forlovet seg!!! Jeg trodde knapt mine egne øyne. Han, av alle mennesker, som ikke trodde på ekteskapet, som senest i januar forklarte meg i detalj hvorfor han aldri hadde eller skulle gifte seg. Nå er han altså forlovet. Nei, hva skal man si? Livet gjør jammen noen uventede krumspring innimellom.

Så for de som måtte tro at jeg alltid bare er glad og positiv hele tiden. Jeg er ikke det. Jeg har definitivt mine stunder. En av dem var i går. I et grått og trist Gøteborg. Hvor jeg bare gledet meg til å komme hjem. Og for en gangs skyld synes jeg, som elsker å reise, at det var deilig endelig å komme hjem.

Men som min tidligere, gode kollega Eva i ALT for damene pleier å si: Når en dør lukkes, åpnes en ny! Jeg håper hun har rett… Hun pleier faktisk å ha det.

Her kommer i hvert fall min helg i bilder:

IMG_7595

Farvel, Oslo! Spor 18. Neste stopp: Gøteborg.

IMG_7616Rare skulpturer på plassen utenfor Centralstationen i Göteborg. IMG_7622Rommet. På Scandic no. 25. I lekre lilla- og bruntoner …

IMG_7775Fra rusleturen langs elva og Trädgården.

IMG_7671Hei Bellman! Du ser ut som du har stått der en stund.

IMG_7673Skummelt hundehode på staur.

IMG_7741En av mange kaféer i bydelen Haga.

IMG_7749Brewers Beer Bar. Hipedi Hopi, hjemmebrygget øl med svak appelsinsmak. Mens jeg venter på den himmelske pizzaen Ein, Sweine, Drei.

IMG_7760Mys på Pusterviksbaren. IMG_7761Støttekonsert for Femininstisk Initiativ! Må på ingen måte forveksles med et visst norsk parti som begynner på F.    IMG_7769Mine damer (og herrer?)! Jaqee!!! For et fyrverkeri av dame.

IMG_7772Så utrolig bra stemme. Bra dame, altså!!

IMG_7776Dag 2, og fortsatt grått ute.

IMG_7794Den morsomme butikken Magasin 11.

IMG_7789Elvis var ikke død.

IMG_7787   IMG_7790   IMG_7784 IMG_7783Flere detaljer fra Magasin 11.

IMG_7797Soppa er sunt, året rundt!

IMG_7800 IMG_7803

I konseptbutikken Grandpa, dukker de rareste ting opp. Hva med en bok om jazz og konfekt?

IMG_7810 IMG_7811   IMG_7814  IMG_7816 IMG_7817 IMG_7818IMG_7820IMG_7823Detaljer fra den artige interiørbutikken Artilleriet.

IMG_7825Alternativ og mobil kafé på plassen utenfor.

IMG_7827  IMG_7828

Pop Boutique, tvers over gaten.

IMG_7884IMG_7833Detaljer fra interiøret hos Pop Boutique.

IMG_7855

Møtte et brudefølge på veien…

IMG_7877

Jeg vil ha en kaffe, sa brura. Og fikk som hun ba om.

IMG_7899 IMG_7920 IMG_7923 IMG_7924

Etter kaffe, et glass og litt jazz, dro jeg til Botaniska for å studere blomster og bier og sånn…

IMG_7959 IMG_7944

Mye fint å se. Hilsen Blomster-Sara.

IMG_7948 IMG_7950

IMG_7957

Litt mat må man ha! Supergod tomatsoppa 🙂

IMG_8020

Tøffer meg med litt striper og en selfie.

IMG_8026 IMG_8027

Romantisk middag i hotellrestauranten… Couscous-salat.

IMG_8047

Omtrent sånn følte jeg meg på søndagen.

IMG_8051

Bestilte en islatte…

IMG_8054

Og trøstespiste en chokladboll!

IMG_8061

Poseidon i småfrekk positur foran Gøteborgs Konstmuseum.

IMG_8072 IMG_8074

To legendariske fotografer. Victor Hasselblad og Vivian Maier.

IMG_8080 IMG_8081

Tittet på litt surrealistisk kunst av norske Vanessa Baird.

 

IMG_8083

Mer kunst langs Avenyn. Non violence.

IMG_8086

Spiste en macka…

IMG_8088 IMG_8089

… og tog toget hjem. Hej då!

(PS! Ikke verdens beste bildekvalitet med bilder fra mobilen, men dere får et lite inntrykk av helgen!)

6 kommentarer

 1. Eva pleier også å si: «Jeg tar et kvarter av gangen». Sitatet er fra et intervju hun gjorde med Wenche Myhre en gang, og hver gang jeg er litt stressa eller lei, så tenker jeg; «Nå tar jeg et kvarter av gangen». Fikk veldig lyst til å dra på interiørshopping i Gøteborg etter innlegget ditt!

  Liker

  • Veldig klok dame denne Eva, altså!! Og en super teknikk når det røyner på. Tusen takk, Mari, for koselig tilbakemelding!! Ha en nydelig mandag! 🙂

   Liker

 2. Gøteborg var nå ikke så ille heller, etter det du forteller. Og hjemtur ble en opptur. Du styrer bare deg selv, vet du. I alle fall som regel 😉

  Liker

  • Hei Bjørn Inge! Sent svar, men takk for tilbakemelding! Det er helt riktig som du sier! Og det var utvilsomt bra ting med Gøteborg også. Ha en fortsatt nydelig helg! Vibeke 🙂

   Liker

 3. Ny helg, nye muligheter for inspirasjon og ny energi. Den følelsen av at alt ikke blir som man hadde tenkt kan være litt kjip av og til. God helg til den 🙂

  Liker

  • Hei Elise! Tusen takk for koselig melding!! Ja, ny helg, nye muligheter! 🙂 Og nå går det mot høst, min favorittårstid!!! Håper din helg blir kjempefin også! Klem fra Vibeke 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s