Hvorfor er håret vårt så viktig for oss?

Og hva skjer med oss om vi skulle miste det?

I anledning en større sak om håret vårt, som jeg nylig skrev for magasinet Bedre Helse (faktisk ute i butikk nå), intervjuet jeg en psykolog for å finne ut hvorfor håret (det vi har på hodet) er så viktig for oss. På grunn av plassmangel i bladet ble intervjuet kortet ned, derfor tenkte jeg å legge ut hele her, med tillatelse fra psykolog Zemir Popovac hos Favne Psykologibistand. Jeg synes dette er spennende stoff – og veldig lærerikt. Derfor ville jeg dele det med dere.

– Håret vårt skal dekke mange funksjoner. Det skal tildekke og avdekke, tilsløre og avsløre. Vi ønsker ofte å formidle noe med håret vårt. Det kan være identitet, budskap, holdning eller tilhørighet. Slik som for eksempel skinheads. Her blir det barberte hodet en identitetsmarkør hvor man ønsker å formidle både holdninger og et budskap, forteller psykolog Zemir Popovac.

d6b5cf7f06892b1ab20090febecf0b09

⌈Skinhead er egentlig et engelsk begrep som ofte brukes om en egen subkultur, som først og fremst kjennetegnes ved det snauklipte/barberte hodet. Betegnelsen har ofte også politiske og kulturelle referanser. Subkulturen oppsto først blant arbeiderklasseungdommen i Storbritannia på slutten av 60-tallet, og i tillegg til hårsveisen utviklet de sin egen klesstil, som ofte besto av korte, oppbrettete bukser, bukseseler og lærstøvler, gjerne med kjente merker som Ben Sherman, Fred Perry, Dr. Martens, Lonsdale og Levi’s. Noen skinheads dyrker den Mods-inpirerte skinheadstilen, mens andre heller mot den råere og mer punk-influerte stilen. I dag kan skinheads lett bli assosiert med et høyre-ekstremistisk politisk syn, men opprinnelig var skinheadene ikke-politiske⌋.
 

Popovac forklarer at håret kan ha flere psykologiske funksjoner. Det kan tiltrekke seg oppmerksomhet, men det kan også avlede oppmerksomhet, for eksempel ved å se farlig ut. Noe vi definerer utfra vår egen sårbarhet. En bestemt hårsveis kan også handle om image, at noen kan se tøffere ut enn de egentlig er. Den kan avsløre litt av vår identitet, samtidig avdekke noe annet.

2101967d15f6673b570f4aded485f2d4

–   Håret vårt er sterkt knyttet til status, selvfølelse og identitet. Derfor kan det bli smertefullt å miste det. En følelse sterkt knyttet til skam kan oppstå, derav også begrepet skamklipt. Tap av hår kan for noen bety tap av status, slik at de ikke lenger føler seg attraktive i andres øyne. Noe som vil bety en trussel for selvfølelsen, og skamfølelsen aktiveres. Spesielt dersom det ytre er en viktig del av å oppregulere selvfølelsen. Den kan da bli tilsvarende nedregulert dersom man mister kontrollen over dette. Eksempler på måter å oppregulere selvfølelsen på er å pumpe jern, sette opp håret, trene osv. I det øyeblikket det skjer noe som gjør at man mister kontrollen på det ytre, utgjør det en trussel mot selvfølelsen. Man føler seg mindre vel, kanskje mindre verdt, og da kommer skamfølelsen lett. Mange er derfor veldig opptatt av å skjule at de mister håret, sier Popovac.

Han forteller at mange kan fortolke hårtap som at man er udugelig eller annerledes enn andre, og at HELE dem blir udugelig. Med andre ord en detalj, som blir veldig viktig. Om man ser på kvinner i media som har fått kreft, og står frem uten hår, vil de formidle et mot og en styrke. For andre i samme situasjon kan dette bidra til nettopp ekstra mot og styrke, mens for andre kan det oppleves smertefullt. De spør kanskje seg selv: Hvorfor er ikke jeg like sterk? I slike situasjoner blir det viktig med nære relasjoner og være åpen om det.

Zemir Psykolog Zemir Popovac

Zemir’s tips til deg som blir tynnere i håret eller mister det:

Tenk gjennom hva du ønsker å formidle! Frisyren din skal formidle noe, og det ligger en form for symbolikk i håret. Hvis du bare er opptatt av å skjule at du mister eller blir tynnere i håret, vil det formidle en følelse av skam. Men dersom du heller spør deg selv hva du ønsker å formidle, og heller går inn for å velge en ny frisyre, en hatt eller et sveisent hodeplagg, vil du i større grad utstråle selvtilfredshet og styrke.

Ikke la skammen få overtaket! Håret har en symbolikk i forhold til holdning, tilhørighet og identitet. Når denne blir truet, føler man ofte skam. Hvis du da blir grepet av skammen, vil dette blir selvforsterkende. Ved derimot å tenke: hva ønsker jeg å si, kan det si noe om meg? Da får pipa en annen lyd. Da vil du utstråle mer selvtilfredshet.

– Vær åpen og oppsøkende! Len deg på de gode menneskene rundt deg, og søk aksept og støtte i nære relasjoner. Det verste man kan gjøre er å søke seg bort og isolere seg. Det er viktig å ikke minste kontakt med sine kvaliteter som person. Du er så mye mer enn ditt hår!!!

– Prøv å unngå stress! Økt stress kan føre til hårtap for noen, men vi vet også at det ofte er midlertidig. Ofte er det en sideeffekt av andre plager, og da gjelder det å prøve å ta tak i dette og finne ut hvor selve problemet ligger.

(Foto: Pinterest.com)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s