Firenze, del 2: Jackson Pollock!

Jeg har jo hørt at det skulle være fint her, men at det skulle være så fint hadde jeg aldri forestilt meg. Hele byen er jo som et levende kunstmuseum, og overalt hvor du snur deg kan du se en aller annen skulptur.

Et av høydepunktene var likevel da det skulle vise seg at Jackson Pollock var utstilt her! For de av dere som ikke kjenner så godt til ham, kan jeg fortelle at det er han som var kjent for å «splatte» maling utover lerretet. Gjerne i store formater, og til dette brukte han pinner eller andre tilfeldige redskaper til å splatte malingen utover. Og det som slår deg er jo at dette kunne du ha laget selv. Men selv påsto han at han hadde full kontroll, at ingen ting var tilfeldig, men at alt han gjorde var basert på en egen  teknikk. Jeg fikk ikke ta bilder der inne, så her får du noen eksempler lastet ned fra nettet.

jackson-pollock

Pollock in action …

.pollock

Selve utstillingen var fordelt på to steder/museum. Den ene holdt til i det gamle palasset, Palazzo Vecchio, som også er byens nåværende rådhus, og den andre på Piazza San Firenze. Den første delen var egentlig en skuffende liten avdeling inne på det gamle palasset, med kun noen få, små verk av Pollock. Men palasset i seg selv var vanvittig imponerende, med tak- og veggmalerier hele veien, såkalte fresker fra Renessansen.

Den andre delen av utstillingen foregikk over kun to, relativt små rom. Men vi snakker multimediashow for alle penga! I det første rommet var det skjermer på alle fire veggene, samt en midt i rommet, som både fortalte Pollocks historie og viste flere av hans mest kjente bilder. Så kommer vi til det ultimate høydepunktet, nemlig rom nummer to. Vi snakker et helt hvitt rom, hvor det tydeligvis befinner seg prosjektorer overalt, for mens du står midt i rommet, føler du at malingen splatter rundt deg fra alle kanter, på gulvet, på veggen, i taket. Og plutselig, mens du står der, begynner malingen/splattene å bevege seg mot deg, de hever seg opp fra gulvet, de snurrer rundt og beveger seg sidelengs. Jeg har aldri vært med på maken. Utrolig kult!!!! Vi snakker 3D-effekt på sitt aller beste, og det helt uten 3D-brilller!! Vanskelig å bekrive, men jeg fant noen bilder på nettet som kan illustrere det:

10247475_1393770200905070_3252039226086124859_nI midten av dette rommet sto jeg, mens det ble splattet maling fra alle kanter!!04_16_14_04_24_21_10_intrattenimentoBildet og veggene forandret seg hele tiden. Helt vanvittig! 🙂

Flere bildet fra gårsdagens tur til Firenze kommer etter hvert, dersom teknikken her er med meg. Vi er på landet, så internett har ikke høyeste prioritet. Som det meste annet, som om det kommer en buss eller ikke. Alltid like spennende! 😉

Følg med, følg med i neste episode!

Arrivederci! 😉

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s