Edition art – norsk kunstner og YSL

En av grunnen til at jeg ble interessert i mote, var alle de spennende historiene rundt. Og da sikter jeg til hva som har inspirert den enkelte designeren i forkant av en ny kolleksjon, hvilket årstall peker moten mot akkurat nå, og hva skjedde egentlig på akkurat den tiden? For eksempel dersom en kolleksjon er inspirert av 60-tallet og Mod-kulturen. Da kan jeg dukke ned i dette temaet, sjekke ut hva Mod-kulturen egentlig var. Og ikke bare hva de hadde på seg, men også hva de hørte på av musikk, hvem som var stilikoner på den tiden osv. Det ligger med andre ord en god historie bak de fleste nye trender eller nylanseringer. Og det er jo nettopp dette som er så utrolig gøy!

I dag var jeg så heldig å få være med på lanseringen av en ny herreduft for YSL. I know, ikke akkurat mitt spesialområde, siden jeg alltid har jobbet mest mot kvinner. Men, det er jo sånn at bra damer også er opptatt av bra menn, er det ikke? Jeg startet altså dagen med en presentasjon av den nye, spennende duften L’homme sport. Som ikke er noen typsisk sportduft i den forstand. Den er mye mer elegant, og passer til en mann som er aktiv og nysgjerrig på livet. Selve frontfiguren for den nye duften er den franske skuespilleren Olivier Martinez (48), tidligere kjæreste med Kylie Minogue, nå gift med Halle Berry. I reklamekampanjen fremstilles han som en barsk fyr i skinnjakke på motorsykkel, som tydeligvis liker fart og spenning. Han er både mystisk, sexy, fresh og maskulin på en gang. I hvert fall ifølge reklamen. Selve duften har bergamot som nøkkelingrediens, i tillegg til kardemomme og sedertre. En veldig spennende kombinasjon som gjør duften mer sammensatt og stilfull enn de typiske sportsduftene, som ofte har fokus på å være friske og lette. Duften lanseres i slutten av april og vil koste kr 555 (60 ml).

85043 MG_0639_009 HOM SPORT DP  FR PRESSE 85043 MG_0638_00785043 YSL01-159_07

Det var den ene historien. Den andre er enda mer spennende, spør du meg. Det viser seg nemlig at YSL har inngått et samarbeid med den norske samtidskunstneren Gardar Eide Einarsson. Det er kanskje ikke alle som vet hvem 38-åringen fra Ås er, men faktum er at han er en av de mest omtalte og utstilte samtidskunstnerne vi har i dette landet. Da han var yngre og gikk på skolen, ble han ofte kalt inn på rektors kontor fordi han tegnet hodeskaller på alle skolebøkene sine. Siden ble det kunststudier i Bergen, Frankfurt og USA. Han har bodd en rekke år i New York, men befinner seg nå i Tokyo. Eide Einarssons kunstverk har vært stilt ut på noen av verdens mest kjente gallerier og museer, og kunsten hans kjennetegnes ved mye bruk av symboler, i tillegg til at han er inspirert av vestlig amerikansk subkultur, street art, graffiti, tegneserier og mote. Han er veldig opptatt av at det er en link mellom fashion og art, og har tidligere samarbeidet med Black Denim og J. Lindberg. Av fun facts kan nevnes at Pamela Andersson eier flere av verkene hans, noe han synes egentlig er litt pinlig. At det samme gjelder Jay-Z, er han derimot mer stolt av. At han havnet på Elles liste over mest sexy menn, bryr han seg mindre om. Det viktigste var at han slo Matias Faldbakken, som forøvrig er bestekompisen hans, og som han også har samarbeidet med.

Så tilbake til YSL … Gardar Eide Einarsson fikk nemlig i oppdrag å designe tre limited editions for det franske merket. Vi snakker om designet på flaskene til de ikoniske duftene L’homme, La nuit de l’homme og L’homme libre. Og han sier selv dette om inspirasjonen bak kunstverkene på flakongene:

– Inspirasjonen min til disse kunstverkene kommer i hovedsak fra to ting. Først hadde jeg en ide om maskulinitet – hva det var og hvordan det kunne portretteres. Deretter tenkte jeg det var mulig å trekke en slags parallell mellom duft og kunst. En parallell mellom hvordan en parfymør uttrykker seg gjennom duften sin og hvordan en kunstner uttrykker seg gjennom kunsten. Derfor ville jeg gjøre noe som var ganske abstrakt og livlig på en måte.

Flakongene vil være i salg fra slutten av mars hos Steen & Strøm og vil koste kr kr 795. Duftene kan også bestilles gjennom Kicks og bli tilsendt.

La oss ta en nærmere titt på både flakongene og noen av verkene til Eide Einarsson …

arty%20pos

L'HOMME LIBRE_EDITION ARTL'HOMME_EDITION ARTLA NUIT DE L'HOMME_EDITION ART

Gardar Eide Einarsson 3

Team Gallery, New York, 2010.

Gardar-Eide-Einarsson-009

Yvon Lambert, Paris, 2013.

GardarEideEinarsson_large

Gardar Eide Einarsson (Foto: Ryan McGinley).

GEE_Bergen_install_2

Bergen Kunsthall, 2013.

(Foto: Produsenten, www.contemoraryartlinks.blogspot.no, www.maureenpaley.com, www.yvon-lambert.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s